
106.8K
Downloads
119
Episodes
Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håller i trådarna, inspirerar och bjuder på sig själva. På 20 minuter blir du lite klokare och lär dig något du inte visste innan. Önskar du att komma i kontakt med Naturvetarpodden? mejla redaktion@naturvetarna.se
Episodes

Wednesday Jul 09, 2025
#118 Markku Rummukainen – Bättre att minska utsläppen än att fånga in efteråt
Wednesday Jul 09, 2025
Wednesday Jul 09, 2025
Att minska utsläppen av växthusgaser är den absolut viktigaste åtgärden för att hejda uppvärmningen. Skogen har potential att binda mer kol, men att på teknisk väg fånga in koldioxid från luften har en mer marginell betydelse, enligt professorn i klimatologi.
Markku Rummukainen slår fast att klimatförändringarna redan är här. Globalt närmar vi oss 1,5 grader och i Sverige har temperaturen redan höjts med två grader.

Thursday Jun 26, 2025
#117 Jenny Lovebo – Gå ner i varv med skogsbad
Thursday Jun 26, 2025
Thursday Jun 26, 2025
Plocka svamp och springa i skogen i all ära. Men för att få den riktiga återhämtningen är ett bättre tips att sätta sig på en stubbe och ta in naturen med alla sinnen.
Skogsbad har visat sig sänka stressnivåerna i blodet och stärka immunförsvaret. Den bästa effekten får man i blandskog med en stor artrikedom. Parker i städerna har motsvarande påverkan på oss. Det har Växjö tagit fasta på, där alla invånare ska ha tre träd inom synhåll från sin bostad.

Thursday Jun 05, 2025
#116 Maria Sitell - 6-8 skivor bröd om dagen håller än
Thursday Jun 05, 2025
Thursday Jun 05, 2025
Att dra ner på brödet är ingen bra idé för den som vill hålla sig frisk. Men det är skillnad på bröd och bröd. Det är fullkornet som ger de bästa hälsoeffekterna och som vi ska äta mer av.
Det siktade vetemjölet behövs till viss del vid bakning, men välj hellre bröd där större delen är fullkorn från vete, råg, korn eller havre. Håll utkik efter nyckelhålet i butiken så är du på den säkra sidan.

Thursday May 22, 2025
#115 Lars Engstrand – Mikrofloran får mer än magen att må bra
Thursday May 22, 2025
Thursday May 22, 2025
En krånglande mage och tarm kan få de flesta ur balans. Probiotika, fullkorn, frukt och grönsaker kan vara till hjälp för en del, men inte för alla. Mycket talar för att behandlingen behöver skräddarsys för varje individ på samma sätt som inom precisionsmedicinen.
I sin forskning studerar Lars Engstrand också den vaginala bakteriefloran och den på huden. Till exempel testar han om barn födda med kejsarsnitt kan svepas in i moderns bakterier för att få ett skydd mot sjukdomar och allergier.

Thursday May 08, 2025
#114 Ann-Therése Enarsson – AI vår nya superkollega på jobbet
Thursday May 08, 2025
Thursday May 08, 2025
Alla kommer att påverkas av det teknikskifte som pågår nu. Vissa yrken försvinner och andra tillkommer. Rätt använd kommer AI bli vår nya superkollega på jobbet. Men då gäller det att hänga på AI-boomen och lära sig tekniken.
Sverige måste steppa upp för att inte halka efter i den globala kapplöpningen. Ann-Therése Enarsson menar att facken har en viktig roll, både för att lyfta behovet av kompetensutveckling och se till att de mänskliga värdena tillvaratas.

Thursday Apr 24, 2025
#113 Lisen Schultz – Så fick vi med näringslivet på klimattåget
Thursday Apr 24, 2025
Thursday Apr 24, 2025
Med Johan Rockström och Jacob Wallenberg i ryggen har Lisen Schultz lyckats få höjdarna i näringslivet att lära sig mer om klimatet och de planetära gränserna. För att inte tappa konkurrenskraft inser företagen att de måste anpassa sig till den förändring som kommer att ske.
Planen för den gröna omställningen ligger fast. Den dipp vi upplever nu är tillfällig, menar forskaren och vice chefen för Stockholm Resilience Centre. Nu har hon också fått med sig de fackliga ledarna i Sverige.

Thursday Apr 10, 2025
#112 Ellen Schagerström – Kissa på land och inte i havet
Thursday Apr 10, 2025
Thursday Apr 10, 2025
Med hjälp av humor når marinbiologen ut med vetenskap till en ny publik. Att inte kissa i havet har blivit en metafor för att stoppa övergödningen av våra hav och vattendrag. För mycket näring på fel plats skapar syrebrist och döda bottnar. Ingen vill heller simma i blågröna alger heta sommardagar.
Ellen Schagerström ömmar särskilt för sjögurkan som har den viktiga rollen att dammsuga haven på näring. Visste du att den rätt anonyma sjögurkan är en delikatess på matbordet i Kina och skulle vara möjlig att odla?

Thursday Mar 27, 2025
#111 Hjalmar Laudon – Tillväxten i skogen tappar fart
Thursday Mar 27, 2025
Thursday Mar 27, 2025
Ända sedan 2013 har tillväxten i skogen bromsat in. Det får effekter för både råvaruförsörjning och Sveriges åtagande i EU, där vi har lovat att binda mer kol i skogen när biltrafiken ökar och släpper ut mer växthusgaser.
Torrsommaren 2018 spökar fortfarande, men förklarar inte hela nedgången, enligt Hjalmar Laudon, skogsforskare vid SLU. En hypotes är att grundvattnet inte räcker till när träden är som törstigast på sommaren. Ett försvagat träd faller också lättare offer för granbarkborren i spåren av klimatförändringarna.

Thursday Mar 13, 2025
#110 Cecilia Tullberg – Har vi mat på bordet i ett krisläge?
Thursday Mar 13, 2025
Thursday Mar 13, 2025
Det mesta talar för att vi kommer att kunna äta oss mätta vid en kris. Däremot kommer kosten att se annorlunda ut än i dag. Mer spannmål och baljväxter på tallriken, men mindre ost, frukt, yoghurt och kött, enligt forskaren Cecilia Tullberg.
Vi kan inte vänta med att höja beredskapen, utan omställningen måste starta nu. Det behövs bland annat nya växtsorter som flyttar odlingsgränsen norrut och mer växtbaserade mejerivaror. I grunden handlar det om att bygga jordbruket starkt och ha en fungerande livsmedelsindustri, med samverkan i fokus.

Tuesday Mar 04, 2025
#109 Frida Rångtell – Stress och oro är sömnens värsta fiende
Tuesday Mar 04, 2025
Tuesday Mar 04, 2025
Visste du att det går att sova i kapp missad sömn och att en tupplur mitt dagen kan öka din prestation? Andra tips är att ta vara på morgonljuset och njuta av skymningen och kvällsmörkret innan läggdags.
Lika viktigt är att ha balans i vardagen och undvika oro, som är sömnens värsta fiende. Sömnforskaren Frida Rångtell menar att vi borde prata mer om hur vi sover, även på jobbet. Att samtala om sömn är en del av den psykologiska tryggheten.